Articated Tuindesign

Tuinontwerp en -aanleg

Rebekka van Straalen

Neem vrijblijvend contact met mij op en ontdek hoe jouw tuin onderhoudsvriendelijk(er), interessant(er), groen(er) en prettig(er) kan worden vormgegeven!

Sempervivum Arachnoideum

Rotsplantjes worden in Nederland niet veel in tuinen geplant. Simpelweg omdat we hier geen rotsen hebben. Als je een rotsplantje een fijne groeiplek wilt geven, moet je daarvoor een rotspartij of een muurtje creëren. De constructie kan vrij simpel zijn, maar juist omdat het geconstrueerd is, voelt het (in een Nederlandse tuin) niet natuurlijk aan. 

Desondanks erkennen wel heel veel mensen de schoonheid van deze plantjes. Sterker nog; de populariteit van de Sempervivum, die door de meeste mensen gewoonweg ‘vetplant’ wordt genoemd, is de laatste tijd ongekend. Alleen,…. dan wordt ze binnen in een pot gezet, terwijl ze er helemaal niet van houden om binnen te staan! Dan krijgen ze gewoonweg veel te weinig licht. Toch zijn er maar weinig mensen die weten dat ze heel goed buiten kan (en dat komt waarschijnlijk door de tuincentra).

Een hele mooie plek om (buiten) Sempervivums te planten is in een betonnen tafelblad. Je hebt hiervoor wel een custom made tafel nodig, want het mooist is natuurlijk dat de plantenbak verdiept ín het tafelblad zit.  Je zou die zelf kunnen maken, maar een beetje speurwerk op het internet zou je ook een eind kunnen brengen. Het grijs van het beton combineert namelijk prachtig met het groen van het plantje. Bovendien wordt de plant niet hoog; hooguit zo’n 5 cm,… het bloemetje kan wel zo’n 10 cm hoog worden. Een plantenbak met Sempervivum ín je tafel is dus sowieso geen sta-in-de-weg. Zorg er trouwens wel voor dat de plantenbak goed kan ontwateren. De Sempervivum houdt niet van natte wortels.

Een veel vaker gebruikte plek waar Sempervivums worden geplant is op het dak. Veel platte daken worden tegenwoordig beplant met vetplantjes. Vaak is dat een Sedum, maar de Sempervivum word er ook af en toe tussen geplant. Vetplanten, zoals Sedum en Sempervivum kunnen namelijk heel goed tegen een brandende zon en geven enorm veel voordelen als je ze op je dak plant. Één (nogal voor de hand liggend) voordeel is dat je de biodiversiteit enorm verhoogt. Een bitumen dak leeft natuurlijk allerminst, terwijl die vetplantjes toch nog een hoop leven aantrekt. En verkoelen tijdens een hete zomer. Dat doen ze natuurlijk ook.

Nog één ding over de Sempervivum, en waarom ik de Sempervivum arachnoideum heb gekozen om te tekenen. Ten eerste is dat natuurlijk omdat ik die in dat (eerder genoemde) verrassingspakket heb gekregen. Maar ten tweede heeft het ook heel erg te maken met mijn voorliefde voor taal en etymologie. 

Tijdens mijn opleiding heb ik namelijk veel Latijnse plantennamen moeten kunnen vertalen. De Sempervivum stond toen eigenlijk niet op mijn lijstje, maar heeft wel een fantastische betekenis: Altijd leven(d). Waar het naar verwijst weet ik niet precies. Het zou simpelweg kunnen verwijzen naar het feit dat ze wintergroen is, maar het zou me niets verbazen als er een meer symbolische (of zelfs mythische) betekenis achter zit.

De arachnoideum-toevoeging is ook zoiets leuks. Iemand met een beetje kennis van Latijn, herkent hier het woord Arachnida in: de Latijnse naam voor spinnen. Waarom deze Sempervivum deze toevoeging heeft gekregen is nogal duidelijk: het lijkt namelijk wel alsof er een spinnetje langs is geweest om een fijn web op de plant achter te laten. Wonderlijk he; dat die plant dat gewoon zelf kan doen!

En is dat alles over de Sempervivum? Nee, natuurlijk niet,.. ik kan dit betoog natuurlijk niet beëindigen zonder ook de geneeskrachtige werking van de plant te benoemen. De blaadjes kun je namelijk gebruiken in een stoombadje om de huid te verzorgen, of in een thee om oor- en keelontstekingen te verhelpen. Ook werd het sap (vroeger) weleens gebruikt om wratten te bestrijden. Iemand die hier ervaring mee heeft, nodig ik uit om dit met mij te delen. Ik ben erg benieuwd.