Articated tuindesign

Tuinontwerp                Rebekka van Straalen

Tuinontwerp

Elke tuinontwerper heeft het op zijn / haar website staan: een goede tuin begint met een goed ontwerp. Ik ben docent tuinontwerp en aanleg geweest. In mijn eerste les met een nieuwe klas was mijn vraag dan ook altijd: waarom zou je een tuinontwerp maken? 

Mijn oudoom en tevens buurman had achter zijn huis een mega-lap grond dat hij omtoverde in een prachtige tuin. Inclusief zwembad; waar het hele dorp mocht komen zonnen en zwemmen. Iedereen was het erover eens dat deze tuin een juweeltje was. Een paradijs. Hij heeft nooit geïnvesteerd in een ontwerp.

Wat hij wél deed? Enorm veel proberen. Hij had alle tijd. Zijn (bollen)bedrijf had hij verkocht. Hj had voldoende kennis van planten en de grond en wat hij niet wist leerde hij door te proberen. Daarnaast was hij ook kunstenaar; (ik heb de beginselen van het schilderen van hem geleerd) ik denk zeker dat dat niet in zijn nadeel werkte. Hij had verschillende mislukkingen in zijn tuin die hij om wist te zetten tot successen. Allemaal stap voor stap.

Dat is een fantastische manier om te tuinieren. Ik kan het iedereen aanraden. Toch is de werkelijkheid dat niet iedereen zo veel tijd heeft om uit te proberen hoe jouw tuin een paradijs(je) kan worden. Dan is een goed plan de oplossing. 

Met een plan kun je van tevoren zien of je de goede richting op gaat. Je weet waar je naar toe werkt en wat je wilt zien (en wat niet). Een ontwerp is tevens een must om een (werk)planning en begroting te maken. Een investering in een ontwerp is het uitsparen van tijd en geld (en wellicht frustratie) wat je anders kwijt zou zijn aan het proberen (en misschien wel het opnieuw uitvinden van het wiel 😉).

Fietsend door een woonwijk herken ik vaak welke tuinen wel of geen plan hebben gehad. Een mooie tuin doet wat met je. Ik help je er graag mee. 

Met mijn ontwerp heb je de tuin van je wensen zonder zelf eerst jarenlang vanalles uit te hoeven proberen. Na aanleg kun je meteen genieten.